Amaran: Pihak Buat Laporan Palsu Terhadap Polis Perlu Diheret Ke Muka Pengadilan

0
161
Dakwaan palsu dilanggar Land Rover Polis
Dakwaan palsu dilanggar Land Rover Polis

Pihak yang membuat laporan palsu mengenai tindakan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada perhimpunan haram 9 Julai lepas perlu diheret ke muka pengadilan sebagai pengajaran supaya tidak sewenang-wenangnya melontarkan pelbagai tuduhan terhadap pihak berkuasa.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata pihak yangmembuat laporan palsu kepada polis perlu bertanggungjawab dengan tindakanmereka.

Sehubungan itu beliau mahu polis dan Pejabat Peguam Negara menjalankansiasatan terperinci bagi membolehkan tindakan undang-undang diambil terhadapmereka yang membuat laporan palsu berkenaan.

“Jelas apa yang mereka buat ini (laporan palsu) merupakan taktik politiksempit hanya nak mencemarkan nama baik pihak PDRM,” katanya kepada pemberitaselepas merasmikan Pusat Pemulihan Kemasyarakatan Kem Batu 10 di sini, Sabtu.

Beliau berkata, tindakan undang-undang tersebut boleh menjadi pengajarankepada mana-mana pihak agar tidak sewenang-wenangnya membuat tuduhan terhadap pihak berkuasa.

Hishammuddin berkata PDRM mempunyai bahan-bahan dan rakaman mengenai situasi sebenar pada perhimpunan haram itu untuk mematahkan pelbagai tuduhan, seperti yang didedahkan kepada hampir 200 wakil media dan badan bukan kerajaan (NGO) kelmarin.

“Mereka (penganjur perhimpunan haram) tidak ikhlas dalam tuntutan untukpilihan raya yang kononnya lebih adil, kalau tidak apa sebabnya mesti lakukanlakonan-lakonan tertentu, tuduhan-tuduhan tidak berasas yang disebarkan di dalamblog dan media asing.

“Nasib baik kali ini polis lebih peka dan tahu apa niat sebenar mereka dalamdemonstrasi itu dan rakaman-rakaman telahpun dibuat…bayangkan kalau tidak adarakaman, mereka bebas menuduh polis macam-macam,” katanya.

Hishammuddin berkata tindakan tersebut sebenarnya bertujuan mengalihkankelemahan pembangkang termasuk isu video seks melibatkan ketua pembangkang,Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Dengan menimbulkan isu-isu lain mereka harap itu (video seks) dilupakan,kita tidak lupa, jangan ingat dengan menimbulkan isu lain, perkara lama kitalupakan,” katanya.

Ditanya kenapa polis mengambil masa hampir dua minggu untuk mendedahkanrakaman video perhimpunan haram itu, Hishammuddin berkata: “Biar lambat sedikit tetapi terperinci supaya tidak ada mana-mana pihak boleh memutarbelitkanapa yang didedahkan”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.