Banjir: UMNO gesa kerajaan laksana post-mortem sebagaimana Titah YDP Agong - ulekmayang.com

UMNO merakamkan ucapan takziah kepada keluarga 48 mangsa banjir yang disahkan terkorban sejak bencana berkenaan melanda beberapa buah negeri bermula pada pertengahan Disember lalu.

Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata dengan angka korban yang begitu tinggi berbanding banjir besar yang pernah melanda negara pada tahun 1971 (30 orang) dan 2014 (21 orang), tentunya memerlukan Kerajaan Keluarga Malaysia melaksanakan segera saranan Titah Yang di-Pertuan Agong agar dilakukan Post-Mortem Bencana Banjir.

 

Tambahnya lagi, UMNO berasa dukacita kerana koordinasi agensi-agensi berkaitan yang sepatutnya aktif digerakkan oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) seolah-olah tidak bermaya dan amat lemah sekali dalam menghadapi musibah banjir pada kali ini sedangkan NADMA mempunyai garis panduan penyelarasan musibah banjir yang komprehensif sejak dibangunkan pada 2014.

“UMNO menghargai segala bantuan untuk mangsa banjir sebagaimana yang diumumkan YAB Perdana Menteri yang boleh mencecah sehingga RM61,000 untuk satu keluarga.

“Diharapkan maklumat mengenai kaedah perlaksanaan dan penyalurannya dapat segera dimaklumkan kepada rakyat dan dikurangkan sebarang karenah birokrasi agar prosesnya dipercepatkan,” kata Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Ulasnya lagi, UMNO turut menyarankan agar sidang khas Dewan Rakyat mengenai bencana banjir diadakan bagi membolehkan wakil-wakil rakyat mengutarakan pandangan dan resah rakyat serta melontarkan cadangan-cadangan untuk membantu kerajaan mencari jalan terbaik menghadapi bencana yang berlaku.

Dalam masa yang sama ujarnya, UMNO juga berharap Kerajaan dapat mempertimbangkan permintaan rakyat agar dibenarkan pengeluaran kali terakhir caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) secara one-off sebanyak RM10,000 kerana rakyat benar-benar berhadapan dengan kesempitan hidup akibat pendemik Covid-19 bukan sahaja yang ditimpa dengan musibah banjir.

“Ini juga sejajar dengan ketetapan Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bermesyuarat pada 27 Ogos 2021,” katanya.

BACA juga:

Original Article

Berkaitan

spot_img

PENAMAAN CALON: 8 NOV 2021
PENGUNDIAN AWAL: 18 NOV 2021
PENGUNDIAN: 20 NOV 2021

spot_img
spot_img

PENAMAAN CALON: 6 DIS 2021
PENGUNDIAN AWAL: 14 DIS 2021
PENGUNDIAN: 18 DIS 2021

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stay on op - Ge the daily news in your inbox