Felda peruntuk duit raya RM42.6 juta kepada peneroka

0
127

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Selasa mengumumkan kesemua 112,635 peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) akan menerima wang Hari Raya membabitkan peruntukan berjumlah RM42.6 juta.

Beliau berkata pemberian itu adalah sebagai menghargai sumbangan peneroka kepada pembangunan Felda di samping membantu perbelanjaan persiapan menjelang Hari Lebaran.

Dalam satu kenyataan Selasa, Najib berkata kaedah pemberian wang Hari Raya kepada kesemua peneroka adalah sama dengan tahun lalu dan kadar bayaran terbahagi kepada dua kategori iaitu peneroka bersama Felda dan peneroka yang tidak bersama Felda.

“Seramai 100,357 peneroka atau 89.1 peratus yang bersama Felda akan menerima RM400 seorang dan ini melibatkan peruntukan berjumlah RM40.14 juta. Seramai 12,278 atau 10.9 peratus peneroka yang tidak bersama Felda pula menerima RM200 tiap seorang melibatkan peruntukan berjumlah RM2.46 juta,” katanya.

Pemberian wang Hari Raya kepada peneroka dilaksanakan sejak 2003. Najib berkata bayaran tahun ini meningkat RM5.41 juta atau 14.54 peratus berbanding bayaran tahun 2010 iaitu RM37.20 juta.

Pada tahun lalu, peneroka yang bersama Felda atau yang menjual hasil kepada Felda menerima RM350 seorang manakala yang tidak bersama Felda RM150 seorang.

Bayaran akan dibuat kepada semua peneroka dalam minggu kedua bulan Ramadan dan dibayar di peringkat rancangan Felda seluruh negara, katanya.

“Saya berharap pemberian wang ini akan dapat meringankan beban kewangan para peneroka dalam membuat persiapan menyambut ketibaan Syawal,” katanya.

Najib turut menyeru kepada peneroka yang tidak bersama Felda agar dapat kembali bersama Felda bagi memaju dan memakmurkan lagi tanah rancangan.

Felda Peruntukkan Duit Raya RM 42.6 Juta Kepada Peneroka

Felda memperuntukkan RM 42.6 juta kepada peneroka untuk duit raya sempena Aidilfitri ini.

Ia sebagai menghargai sumbangan peneroka terhadap pembangunan Felda, selain membantu belanja persiapan hari lebaran.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menerusi satu kenyataan medianya.

Agihan duit raya itu terbahagi kepada dua kategori – peneroka bersama Felda dan peneroka tidak bersama Felda.

100 ribu 357 peneroka atau 89.1 peratus yang bersama Felda bakal terima RM 400 seorang, manakala 12 ribu 278 atau 10.9 peratus peneroka yang tidak bersama menerima RM 200 seorang.

Kaedah pemberian duit raya itu sama seperti tahun lalu.

Serahan akan dibuat kepada semua peneroka pada minggu kedua Ramadan dan diberi di peringkat rancangan Felda seluruh negara.

Perdana Menteri berharap pemberian duit raya itu dapat meringankan beban kewangan para peneroka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.