Kit Siang: Kemenangan BN di Melaka batu loncatan Najib jadi PM10? - ulekmayang.com

Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang mempersoalkan sama ada kemenangan BN dalam pilihan raya negeri (PRN) Melaka akan menandakan kembalinya Ahli Parlimen Pekan Najib Razak sebagai perdana menteri Malaysia ke-10.

Memetik video Facebook Najib pagi ini, Lim berkata Ahli Parlimen Pekan itu telah bertindak sebagai “panglima tertinggi” kempen Umno di Melaka.

“Secara automatik timbul persoalan sama ada pilihan raya Melaka akan menjadi batu loncatan kepada Najib untuk menjadi perdana menteri Malaysia ke-10.

“Najib berterima kasih kepada pengundi Melaka kerana menyokongnya dan Umno dan dia menyifatkan kepuasan kemenangan besar BN semalam dengan tidur yang lena,” kata Lim.

Lim berkata persoalan mengenai kemunculan semula Najib pada masa depan harus difikirkan bukan sahaja oleh rakyat Melaka tetapi oleh semua rakyat Malaysia.

“PRN Melaka telah disifatkan sebagai kemenangan besar bagi Umno.

“Gambaran ini bermasalah kerana BN menang besar hanya dari segi kerusi yang dimenangi tetapi bukan dari segi undi yang diperoleh oleh setiap gabungan,” katanya.

Berdasarkan pengiraan akhir, Lim berkata BN telah memenangi 21 kerusi dengan 38.39 peratus bahagian undi, manakala PH memperoleh 35.65 peratus daripada lima kerusi.

“Perbezaan antara BN dan PH hanya 8,773 undi dan terdapat 12 kerusi yang dimenangi BN dengan majoriti kurang 1,000 undi, tujuh menentang PH dan lima menentang PN.

“Sekiranya 12 kerusi ini telah dimenangi oleh PH dan PN, pembahagian kerusi di antara ketiga-tiga gabungan itu adalah PH 12, BN 9 dan PN 7 – membawa Melaka dalam landskap politik baharu,” kata Lim.

Dalam satu kenyataan berasingan, Lim berkata keputusan PRN Melaka boleh menggoda kepimpinan Umno untuk mengadakan PRU mengejut sebelum tarikh 22 Jun seperti yang dipersetujui di bawah memorandum persefahaman antara PH dan kerajaan.

Lim berkata ini adalah kerana BN berhasrat untuk kembali sebagai kerajaan persekutuan gabungan tunggal, berdasarkan keputusan pengundian Melaka.

Sambil memberi amaran bahawa ia boleh menjadi kesilapan besar, Lim berkata 12 kerusi yang dimenangi BN dengan majoriti di bawah 1,000 undi membuktikan bahawa kemenangan mereka bukanlah satu kesimpulan yang boleh diketepikan, sebaliknya bergantung kepada faktor termasuk peratusan keluar mengundi.

Sementara itu, Lim turut memuji bekas Adun Bandar Hilir Tey Kok Kiew atas kesanggupannya melepaskan kerusi selamat dan berpindah ke Bemban, di mana beliau tewas kepada Yadzil Yaakub dari PN dalam pertandingan lima penjuru juga menentang BN dan dua calon Bebas.

“Dia boleh kekal sebagai Adun sekiranya kekal di kerusi Bandar Hilir yang agak selamat dan bukannya memperuntukkannya kepada setiausaha politiknya dan Timbalan ketua DAP, Leng Chau Yeng, yang menang dengan majoriti 7,778 undi semalam,” kata Lim.

“Apa yang Kok Kiew lakukan adalah dalam tradisi terbaik DAP.

“Dalam 56 tahun kehidupan politik saya, saya telah mencuba lapan kali, sama ada dalam pilihan raya parlimen atau DUN, untuk meninggalkan kerusi selamat untuk bertanding di kerusi yang agak tidak selamat dan saya telah berjaya empat kali dan gagal empat kali,” katanya.

Awal hari ini, Tey mengumumkan keputusannya meletak jawatan sebagai ketua DAP Melaka, sebagai mengambil tanggungjawab sepenuhnya atas kekalahan parti itu.

Berkaitan

spot_img

PENAMAAN CALON: 8 NOV 2021
PENGUNDIAN AWAL: 18 NOV 2021
PENGUNDIAN: 20 NOV 2021

spot_img
spot_img

PENAMAAN CALON: 6 DIS 2021
PENGUNDIAN AWAL: 14 DIS 2021
PENGUNDIAN: 18 DIS 2021

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stay on op - Ge the daily news in your inbox