PROTON terus catat jualan memberangsangkan - ulekmayang.com

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan pada Ogos 2020, meningkat 24.7 peratus dari segi jumlah berbanding bulan yang sama tahun lalu, namun turun 14 peratus berbanding bulan Julai.

Penguasaan pasaran untuk bulan dikaji dianggarkan berada pada 21.6 peratus manakala angka sejak awal tahun sehingga kini dianggarkan pada 21.7 peratus, kata syarikat pengeluar kereta nasional itu dalam satu kenyataan hari ini.

“Dengan pencapaian jualan sebanyak 61,672 unit setakat bulan Ogos 2020, PROTON telah mengatasi jumlah jualan tahun lalu dalam tempoh yang sama sebanyak 46 unit.

“Pencapaian ini amat bermakna kerana jualan kenderaan terjejas oleh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berkuatkuasa pada bulan Mac, April dan Mei untuk membendung penularan wabak COVID-19,” katanya.

“Tiga model Proton berjaya mendahului jenama lain dalam segmen masing-masing. Proton Persona dan Proton Exora sekali lagi mencatat jualan tertinggi dan berjaya mempertahankan kedudukannya walaupun menghadapi persaingan sengit dari jenama lain,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar, Roslan Abdullah, berkata pemulihan jualan setelah mengalami PKP amat mengagumkan kerana Proton hanya mengambil masa tiga bulan untuk kembali ke landasan yang betul.

“Dengan pencapaian jualan kini telah mengatasi prestasi tahun 2019, kami yakin boleh menangani cabaran yang dicetuskan oleh wabak COVID-19.

“Kesan yang positif terhadap syarikat, pekerja dan pembekal tidak boleh dipandang rendah dan kami berharap untuk meneruskannya sehingga akhir tahun untuk memberikan impak yang besar terhadap ekosistem industri automotif,” katanya.

Berkaitan

spot_img

PENAMAAN CALON: 8 NOV 2021
PENGUNDIAN AWAL: 18 NOV 2021
PENGUNDIAN: 20 NOV 2021

spot_img
spot_img

PENAMAAN CALON: 6 DIS 2021
PENGUNDIAN AWAL: 14 DIS 2021
PENGUNDIAN: 18 DIS 2021

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stay on op - Ge the daily news in your inbox