Sekarang paling sesuai buat PRU, bukan pemilihan Umno, kata Tok Mat - ulekmayang.com

Sekarang adalah masa paling sesuai untuk mengadakan pilihan raya umum ke-15 (PRU15), bukan pemilihan Umno, kata Mohamad Hasan.

Timbalan presiden Umno itu berkata, sekiranya diadakan pemilihan Umno ketika ini akan berlaku perpecahan dan perebutan kuasa.

“Kita tidak mahu parti berpecah-pecah. Perebutan kuasa kalau diadakan pemilihan sebelum PRU. Bayangkan selepas buat pemilihan, ramai pemuda cukup umur kalah di peringkat cawangan.

“Kita akan kelam-kabut dan tidak ada masa siapkan jentera. Ini satu keadaan membunuh diri,” katanya pada sidang media selepas majlis Wacana Aspirasi Umno di Menara Dato Onn.

Mohamad atau lebih dikenali sebagai Tok Mat menjelaskan pihaknya tidak mahu memberi tekanan kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob untuk mengadakan PRU.

Beliau percaya, Ismail mempunyai pertimbangannya untuk menentukan tarikh sesuai diadakan PRU.

“Dia (Ismail) ada pertimbangan atau mungkin tunggu sehingga MoU dengan pembangkang habis pada 31 Julai ini. Kita akan tunggu sehingga 31 Julai. Lepas itu baru bincang,” katanya.

DEBAT NAJIB-ANWAR

Dalam perkembangan lain, Mohamad berkata, beliau juga tidak sabar untuk mendengar debat antara bekas perdana menteri Najib Razak dan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yang akan diadakan esok.

“Saya pun nak dengar. Saya tak boleh nasihat mereka, lantak dia orang nak cakap apa. Masing-masing ada idea,” katanya.

Sementara itu Mohamad berkata, cadangan veteran Umno supaya Muafakat Nasional (MN) dibubarkan secara rasmi akan dibincangkan oleh parti itu terlebih dahulu.

“Nasihat saya biar parti buat keputusan. Kepimpinan macam presiden (Ahmad Zahid Hamidi) sudah beri pandangan.

“Kita akan bincang dalam mesyuarat Biro Politik mengenai (MN). Kita akan bincang dalam Majlis Kerja Tertinggi, pandangan dan nasihat. Apa dicakapkan oleh presiden parti dan juga pandangan lain. Ini jadi keputusan parti,” katanya.

Berkaitan

spot_img

PENAMAAN CALON: 8 NOV 2021
PENGUNDIAN AWAL: 18 NOV 2021
PENGUNDIAN: 20 NOV 2021

spot_img
spot_img

PENAMAAN CALON: 6 DIS 2021
PENGUNDIAN AWAL: 14 DIS 2021
PENGUNDIAN: 18 DIS 2021

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stay on op - Ge the daily news in your inbox