[Video] Ustaz Abdul Somad dilarang memasuki Singapura - ulekmayang.com

SINGAPURA – Kementerian Dalam Negeri (KDN) Singapura menyatakan bahawa alasan kepada larangan yang dikenakan ke atas penceramah terkenal Indonesia, Ustaz Abdul Somad daripada memasuki negara itu adalah kerana beliau menyebarkan ‘fahaman ekstremis’, lapor laman berita Republika.

Menurut kementerian tersebut, Ustaz Abdul Somad atau UAS tiba di Terminal Feri Tanah Merah dari Batam bersama enam individu lain, kelmarin.

Selepas ditemu bual oleh pegawai imigresen, rombongan UAS dilarang daripada memasuki republik itu dan kembali ke Indonesia pada hari yang sama.

“Beliau menyebarkan fahaman ekstremis yang tidak dapat diterima masyarakat berbilang kaum dan agama di Singapura,” demikian menurut kenyataan rasmi KDN Singapura semalam.

Tambah kenyataan itu lagi, UAS didakwa pernah membuat kenyataan yang menghina penganut agama lain seperti Kristian dengan menggambarkan salib sebagai tempat tinggal jin kafir.

Kementerian itu turut menegaskan bahawa warga asing yang ingin memasuki Singapura dinilai berdasarkan keadaannya dan bukan secara automatik.

“Ketika Abdul Somad berusaha memasuki Singapura seolah-olah untuk kunjungan sosial, pemerintah memandang serius mengenai siapa pun yang menganjurkan keganasan atau menyokong fahaman ekstremis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kamaluddin Idrus (@kamaluddinidrus)

Berkaitan

spot_img

PENAMAAN CALON: 8 NOV 2021
PENGUNDIAN AWAL: 18 NOV 2021
PENGUNDIAN: 20 NOV 2021

spot_img
spot_img

PENAMAAN CALON: 6 DIS 2021
PENGUNDIAN AWAL: 14 DIS 2021
PENGUNDIAN: 18 DIS 2021

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stay on op - Ge the daily news in your inbox