[Video] 2 Muka Lama, 8 Muka Baharu Barisi Exco Melaka - ulekmayang.com

MELAKA: Dua muka lama dan lapan muka baharu membarisi senarai 10 Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) yang dibentuk selepas Barisan Nasional (BN) memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md. Ali yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lendu memegang portfolio Jawatankuasa Perancang Ekonomi, Kewangan, Pembangunan Tanah, Agensi Berkaitan Kerajaan (GLC) dan Hal Ehwal Agama.

Dua muka lama ialah ADUN Rembia, Datuk Muhammad Jailani Khamis yang memegang jawatan lamanya iaitu Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan manakala ADUN Ayer Molek, Datuk Rahmad Mariman bertukar portfolio kepada Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan, Kemudahan Awam, Infrastruktur dan Pengurusan Banjir negeri.

Mengetuai lapan muka baharu ialah Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka yang juga ADUN Tanjung Bidara, Datuk Seri Ab. Rauf Yusoh dengan mempengerusikan Jawatankuasa Perindustrian, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan manakala ADUN Serkam, Datuk Zaidi Attan pula dengan portfolio Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar.

Turut tersenarai ADUN Telok Mas yang juga Ketua UMNO Bahagian Kota Melaka, Datuk Abdul Razak Abdul Rahman sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Pertanian dan Industri Asas Tani; ADUN Gadek, VP. Shanmugam memegang Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) serta ADUN Pengkalan Batu, Datuk Kalsom Nordin dengan portfolio Jawatankuasa Hal Ehwal Wanita, Pembangunan, Keluarga dan Kebajikan.

Tiga lagi muka baharu ialah ADUN Merlimau, Dr. Muhamad Akmal Saleh menjawat portfolio Jawatankuasa Kesihatan dan Anti Dadah yang sebelum ini disandang Rahmad; ADUN Paya Rumput, Datuk Rais Yasin pula sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Teknologi manakala ADUN Machap Jaya, Ngwe Hee Sem memegang portfolio Jawatankuasa Perpaduan, Hubungan Masyarakat, Tenaga Kerja dan Hal Ehwal Pengguna

Sulaiman berkata, barisan Exco yang dibentuk adalah yang terbaik untuk tempoh lima tahun akan datang.

“Mereka mampu menggalas tanggungjawab dan merealisasikan aku janji dan manifesto Kestabilan Demi Kemakmuran yang ditawarkan untuk rakyat di negeri ini selepas BN menang dalam PRN,” katanya ketika sidang akhbar di Seri Negeri, Ayer Keroh di sini hari ini.

 

Senarai 10 Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco)

1. Datuk Seri Ab Rauf Yusof
Perindustrian, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan.

2. Datuk Muhammad Jailani Khamis
Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan

3. Datuk Rahmad Mariman
Kerja Raya, Pengangkutan, Kemudahan Awam, Infrastruktur dan Pengurusan Banjir

4. Datuk Zaidi Atan
Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar

5. Datuk Abdul Razak Abdul Rahman
Pembangunan Luar Bandar, Pertanian dan Industri Asas Tani

6. V P Shanmugam
Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO)

7. Datuk Kalsom Nordin
Hal Ehwal Wanita, Pembangunan Keluarga

8. Dr Muhamad Akmal Saleh
Kesihatan dan Anti Dadah

9. Datuk Rais Yasin
Pendidikan dan Teknologi

10. Ngwe Hee Sem
Perpaduan Hubungan Masyarakat, Tenaga Kerja dan Hal Ehwal Pengguna

 

Berkaitan

spot_img

PENAMAAN CALON: 8 NOV 2021
PENGUNDIAN AWAL: 18 NOV 2021
PENGUNDIAN: 20 NOV 2021

spot_img
spot_img

PENAMAAN CALON: 6 DIS 2021
PENGUNDIAN AWAL: 14 DIS 2021
PENGUNDIAN: 18 DIS 2021

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Stay on op - Ge the daily news in your inbox