1,000,000FansLike

[Video] Menteri Undang-undang hanya tahu berkaitan bayaran kepada suami Zeti pada 2019 – Pendakwa kes Najib berbohong kata tidak tahu?

YB Baling bertanya berkaitan kes Zeti dan Menteri Undang-undang secara rasmi menjawab di parlimen.

Bahawa polis hanya tahu berkaitan suami Zeti dibayar hampir RM700 juta oleh Jho Low pada tahun 2019 semasa pemerintahan rejim Pakatan Harapan dan polis MASIH menyiasat.

Kini, terdapat dua isu UTAMA dengan tarikh 2019 yang diberikan.

Menurut laporan berita, Polis Singapura telah memaklumkan secara rasmi kepada BNM tentang suami Zeti menerima wang daripada Jho Low pada tahun 2015 semasa Zeti MASIH menjadi gabenor BNM.

Ini bermakna BNM tidak pernah menyalurkan maklumat ini kepada pegawai penyiasat lain jika polis hanya tahu pada tahun 2019.

Jadi, seseorang dalam BNM telah menyembunyikan maklumat ini atau dari segi undang-undang, mereka telah menyembunyikan pengetahuan tentang jenayah daripada polis/SPRM selama bertahun-tahun sejak 2015.

Isu kedua ialah jika pihak berkuasa mengetahui perkara ini pada tahun 2019 seperti yang dijawab oleh Menteri undang-undang, ini bermakna pihak pendakwa BERBOHONG kepada peguam bela Najib bahawa mereka tidak tahu keluarga Zeti menerima maklumat semasa kes SRC dan 1MDB masih dalam perbicaraan dan sebelum Najib didapati bersalah oleh hakim bagi kes SRC pada Julai 2020.

Ini menunjukkan bukti material sengaja dan secara tidak adil dihalang daripada pengetahuan peguam Najib untuk mereka membela Najib dalam kes SRC dan 1MDBnya.

Tommy, Menteri Dalam Negeri semasa rejim Pakatan Harapan dan Mahathir wajib menjawab.

Related Stories