1,000,000FansLike

[Video] Pengertian Falsafah Ketupat, iaitu hidangan khas hari raya (lebaran)

Hari Raya (Lebaran) telah tiba. Umat ​​Islam di seluruh dunia bergembira menyambut Hari Kemenangan selepas berpuasa selama sebulan. Salah satunya dengan memakan makanan istimewa hari raya seperti ketupat.

Di Indonesia, ketupat atau kupat adalah salah satu hidangan khas atau menu wajib apabila tibanya Hari Raya Aidilfitri atau lebaran tiba. Ternyata ini bukan sekadar tabiat yang tiada membawa apa-apa makna, tetapi mengandungi falsafah yang mulia.

Di saluran YouTube yang memuat naik falsafah ketupat pada dijelaskan bahawa sebenarnya budaya membuat ketupat atau kupat dan memakannya ketika Lebaran, mula diperkenalkan oleh Sunan Kalijaga.

Sunan Kalijaga membudayakan dua waktu ibadah iaitu bakda lebaran dan ketupat bakda yang bermula seminggu selepas hari raya (lebaran).

Bagi orang Jawa, kupat mempunyai falsafah khusus yang bermaksud ngaku lepat dan tingkah laku papat. Ngaku lepat adalah mengakui kesalahan, sedangkan tingkah laku papat adalah empat perbuatan.

Dengan mengakui kesalahan, orang jawa akan melakukan sungkeman, iaitu proses saling memaafkan yang dilakukan orang yang lebih muda kepada orang yang lebih tua.

Sedangkan tingkah laku papat atau empat perbuatan yang tercermin dari sisinya, iaitu:

Lebaran berasal dari kata dasar ‘lebar’ yang bermaksud pintu rahmat dibuka untuk orang lain.

Luberan berasal dari kata dasar ‘luber’ yang bermaksud melimpah ruah dan bersedekah kepada orang yang memerlukan.

Leburan berasal dari kata dasar ‘lebur’ yang bermaksud meleraikan dosa-dosa yang telah dilalui selama setahun.

Laburan ialah perkataan lain bagi ‘limau’ yang bermaksud menyucikan diri atau menjadi putih semula seperti bayi.

Jadi kenapa kupat atau ketupat dibungkus dengan daun kelapa muda atau daun kelapa? Kerana janur diambil dari bahasa Arab yang bermaksud selepas datangnya cahaya. Dan kupat seperti hati manusia, apabila terbelah, bersihlah isinya, bebas dari hasad dengki.

Sebagai budaya yang diwarisi oleh nenek moyang, umat Islam seharusnya memuliakan budaya tersebut. Dan inilah cikal bakal timbulnya kalimah mohon maaf lahir dan batin pada hari raya aidilfitri atau lebaran.

Seperti yang diketahui, ketupat adalah hidangan yang diperbuat daripada nasi yang dimasukkan ke dalam lengan daun kelapa muda atau daun kelapa, kemudian dimasak sehingga masak. Kini, bentuk berlian bukan sahaja seperti kiub atau kotak, tetapi pelbagai jenis.

Related Stories